Ibland kan man tycka att sin traktor eller grävmaskin inte är tillräckligt stark eller ger upp alldeles för lätt och att man kan behöva en ny. Grävmaskiner och traktorer är dock inte gratis utan brukar tvärtom vara väldigt dyra, dessutom behöver inte en traktor eller grävmaskin vara stark bara för att den är ny. Har man en slö traktor eller grävmaskin så kan man istället trimma den, eller som det så fint heter, optimera effekten.

Detta kan man göra med en så kallad effektmodul som tillåter att man ökar effekten hos det enskilda fordonet utan att något i originalsystemet behöver ändras. Effektmodulen kan också flyttas och användas på olika fordon. Hur bra effektmodulen är brukar bero på hur bra montering är men också givetvis beroende på hur mycket den kostar. Dessutom passar olika effektmoduler till olika fordon så man måste först ta reda på vad man behöver vilket man kan göra hos återförsäljaren.

Man kan också gå in i fordonets motorsystem vilket dock innebär att man gör ändringar i originalet vilket kan bli problematiskt om man sedan vill sälja sitt fordon och i vissa fall vid olika försäkringsmöjligheter. Det positiva är dock att man kan påverka effekten mer i fordonet på detta sätt än om man enbart skaffar en effektmodul, däremot kan man inte ångra sig och ta bort trimmet när det väl är gjort.

Hur som helst så ska man aldrig trimma fordonet mer än vad det klarar av eftersom det kan slita på de olika delarna i fordonet och i förlängningen leda till att det inte fungerar över huvud taget eller att det drar på tok för mycket bensin. En effektmodul utför dock effekthöjningen bara så pass mycket som fordonet klarar av. Det lägger sig på gränsen så man kan höja motorns kapacitet så mycket som möjligt utan att den går sönder.