När det kommer till traktorers och grävmaskiners olika utrustningar så har de flesta att göra med jordbruk. De används i olika faser och områden inom allt som har med lantarbete att göra och när det kommer till skörd är ett av de viktigaste redskapen den så kallade balpressen. Om man åker på en landsväg och kör förbi många åkrar kan man ibland se att det ligger stora vita bollar på åkern och det är just dessa som balpressen är till för.

En balpress är ett redskap som används inom jordbruk; det dras av en traktor och pressar ihop det den kör över till balar och den används oftast till halm, hö och olika typer av djurfoder. Redskapet fungerar inte mekaniskt utan drivs med hjälp av kraftuttaget på traktorn. Det krävs dock i regel ganska lite effekt för att redskapet ska kunna användas. Så kallade hårdpressar är balpressar kräver lite mer men de flesta kan användas tillsammans med ganska små traktorer.

Det finns en hel del olika typer av balpressar men alla har gemensamt att de samlar ihop hö och halm och därefter tillverkar en bal som hålls ihop av någon form av plast eller garn. Bland annat finns det balpressar som producerar väldigt små balar och som är möjliga för en människa att lyfta med hjälp av en högaffel, eller helt enkelt för hand, och så finns det så kallade rundbalar som kan väga upp till flera hundra kilo och som måste förflyttas med maskin. Det är inte bara balens storlek som avgör hur tung eller lätt den är utan också vad exakt den jobbar med; halm är exempelvis mycket lättare än ensilage.

Balpressar kan också användas för att samla ihop och pressa gamla löv och annat ogräs vilket gör dem mer hanterbara när de ska fraktas bort från bondgården eller åkrarna.